Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2024
   
Text Size

Αναζήτηση

Μη πιστοποιημένα αλεξίπτωτα

Ανακοινώσεις

fai-logoΤην προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η ετήσια συνάντηση της CIVL στην Taiwan. Το θέμα που απασχόλησε κυρίως τους αντιπροσώπους των χωρών και την CIVL ήταν το εαν θα επιτραπούν ή όχι τα μη πιστοποιημένα αλεξίπτωτα στους αγώνες.

 



Η απόφαση της CIVL μετά την σχετική ψηφοφορία ήταν ότι θα υποστηρίξει τα αγωνιστικά αλεξίπτωτα μέσω δημιουργίας νέας κατηγορίας. Η CIVL αποφάσισε να αποδεχθεί τις συμβουλές της ένωσης κατασκευαστών (PMA), της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιωροπτερισμού και Αλ. Πλαγιάς (EHPU), και όλων των οργανισμών πιστοποιήσης και να συνταχθεί με το PWCA στην δημιουργία μια νέας κατηγορίας πιστοποίησης αγωνιστικών αλεξιπτώτων που θα χρησιμοποιείται στους αγώνες. Η κατηγορία αυτή θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα 2 χρόνια και μέχρι τότε  θα επιτρέπεται η χρήση μόνο πιστοποιημένων αλεξιπτώτων στους αγώνες κατηγορίας 1. Η σχετική ανακοίνωση.

Με δεδομένη την απόφαση αυτή, η πρόταση προς την ΕΛΑΟ είναι στην Ελλάδα να ακολουθήσουμε την γραμμή των FAI, CIVL, PMA, EHPU, Test Houses για τους παρακάτω λόγους:

1. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και η μεγάλη πλειοψηφία των ξένων εθνικών ομοσπονδιών  ακολουθούν τη χρήση πιστοποιημένων μέχρι την δημιουργία της νέας κατηγορίας αγωνιστικών. Λόγοι ασφάλειας οδήγησαν στην απόφαση αυτή, αυτούς τους οργανισμούς, που στην ουσία εκπροσωπούν το παγκόσμιο στερέωμα. Ειδικά η άποψη των οργανισμών πιστοποίησης και της ένωσης κατασκευαστών πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν διότι πρόκειται για τους πλέον αρμόδιους να κρίνουν θέματα ασφάλειας.

 

2. Η μεγάλη πλειονότητα των αγώνων στο εξωτερικό θα γίνει με χρήση σειριακών αλεξιπτώτων. Όσοι Έλληνες συμμετέχουν σε αυτούς θα πρέπει να το κάνουν με σειριακά αλεξίπτωτα.

3. Με δεδομένο ότι η Εθνική Ομάδα και όσοι αθλητές συμμετέχουν στο PWC θα συμμετέχουν στους αγώνες με σειριακά αλεξίπτωτα, οφείλουμε να διατηρήσουμε την ισότητα απέναντι στα κριτήρια αξιολόγησης για την συμμετοχή σε αυτούς τους αγώνες. Θα είναι οξύμωρο και μη αξιοκρατικό, να αξιολογηθούν πιλότοι με αγωνιστικά αλεξίπτωτα (με όποιο πλεονέκτημα απέναντι στους άλλους αθλητές) οι οποίοι δεν θα μπορούν στην συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τα αλεξίπτωτα αυτά στην Ε.Ο. ή στο PWC.

4. Με κριτήριο το παραπάνω, η χρήση μόνο πιστοποιημένων δημιουργεί  αντικειμενικότερες και πιο αξιοκρατικές συνθήκες  ανταγωνισμού στους αγώνες με βάση την πτητική ικανότητα των αθλητών.

5. Για τους αθλητές που πρωταγωνιστούν σε Ελλάδα και συμμετέχουν σε αγώνες στο εξωτερικό (στις περισσότερες χώρες) δεν θα χρειάζεται η χρήση δυο διαφορετικών αλεξιπτώτων (μη πιστοποιημένο στην Ελλάδα, πιστοποιημένο στο εξωτερικό).  Οι περισσότεροι πιλότοι που πετάνε σε αγώνες παγκοσμίως έχουν ήδη προμηθευτεί πιστοποιημένα αλεξίπτωτα και πλεόν η μεγάλη πλειοψηφία προτιμά να συμμετέχει σε αγώνες που επιτρέπονται μόνο πιστοποιημένα διότι μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί.

6. Η εξέλιξη μη πιστοποιημένων αλεξιπτώτων για εμπορική διάθεση έχει σταματήσει εδώ και ένα χρόνο και η PMA έχει κάνει πρόταση στην CIVL εδώ και ενάμιση χρόνο για την χρήση μόνο πιστοποημένων σε αγώνες για λόγους ασφάλειας.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν προσωρινά και μέχρι να δημιουργηθεί η νέα αγωνιστική κατηγορία και να επιτραπούν τα πιστοποιημένα αγωνιστικά στους αγώνες. Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο όπου λαμβάνονται προσωρινά μέτρα προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια μόνιμη υγιή κατάσταση στο αγωνιστικό σκηνικό. Καμία προσωρινή απόφαση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αντιμετωπίζει πλήρως τα προβλήματα ή τις αντικρουόμενες (σεβαστές) θέσεις. Όμως με βάση τα δεδομένα, τις εισηγήσεις ασφάλειας από τους πλεόν αρμόδιους και τα ισχύοντα στούς διεθνείς αγώνες, πρέπει να πάρουμε μια απόφαση που  κατα το δυνατόν να καλύπτει τα θέματα ασφάλειας, αξιοκρατίας και υγιούς ανταγωνισμού. Σίγουρα θα υπάρχουν και αντίθετες απόψεις οι οποίες σε κάθε περίπτωση είναι σεβαστές, αλλά πάντοτε οφείλουμε να προχωράμε με γνώμονα τις γενικές / κοινές  ανάγκες και απαιτήσεις.

Αναπαραγωγή

Αναπαραγωγή των ανακοινώσεων ή πληροφοριών επιτρέπεται με την προϋπόθεση ότι τα κείμενα και οι πληροφορίες παραμένουν αναλλοίωτες και ότι γίνεται αναφορά στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Α.Π.

Ενημέρωση

Η Ε.Α.Π. είναι υπεύθυνη για την ενημέρωση των σωματείων.
Η ενημέρωση και οι πληροφορίες διακινούνται μόνο μέσω των σωματείων, με την μορφή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ή/και της
επίσημης ιστοσελίδας της Ε.Α.Π.

Επικοινωνία

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την ΕΑΠ στο Email
eapelao@gmail.com